Leadsheets lezen

In deze blog aandacht voor het lezen van leadsheets.

Op mijn site vind je onder downloads een aantal leadsheets van nummers die ik heb uitgeschreven.
Ik zal een korte uitleg geven over het lezen van deze leadsheets.

Allereerst, wat is een leadsheet:
Een leadsheet is een verkorte partij die voor meerdere instrumenten bestemd is. Het is dus geen volledig uitgeschreven gitaar, basgitaar of pianopartij maar een partij die voornamelijk de vorm, akkoorden en belangrijke ritmische en melodische elementen weer geeft.

Ik gebruik als voorbeeld de leadsheet van Toto’s Africa. Deze is ook te downloaden onder downloads.

Zoals je ziet is de hele partij geschreven op 1 A4-tje. Echter staan wel alle belangrijke elementen van het nummer genoteerd.
Het stuk begint met 4 maten drum intro. Dit staat op de 1e regel genoteerd. Op de 2e regel komt de band erbij met akkoorden en wordt de melodie gespeeld. Je ziet hier het zogenaamde: Slashed-notation. Dit is bedoeld om ritmes aan te duiden en slaat dus niet op toonhoogte. Vandaar het verschil tussen de schuine strepen (slashed) en de normale noten.

Verder zie je ook maten waar alleen 4 schuine strepen staan. Dit wil zeggen dat de muzikanten die akkoorden spelen daar een vrije ingeving hebben.

Wat is nog meer belangrijk in een leadsheet?

Dat is uiteraard de vorm van het stuk. Dit wordt aangegeven met herhalingstekens en symbolen. Halverwege het stuk staat D.S. Al Coda. Dit staat voor Dal Segno al Coda, wat betekend dat je terug moet gaan naar het Segno teken (het $ teken vooraan de 4e regel) en vervolgens speelt tot het Coda teken (rondje met het kruis erin). Dit Coda teken is eigenlijk een soort brug. Op het moment dat je bij het Coda teken aankomt spring je gelijk door naar het volgende Coda-teken (begin regel 6). Het stuk wat er tussen ligt sla je dus over.

Kleine samenvatting van dit alles:

Leadsheet is bedoeld om de vorm aan te geven met daarin alle akkoorden en belangrijke ritmes en melodieën.

Ik hoor graag opmerkingen en vragen! Zo leren we allemaal weer wat!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.