Gitaar kopen via internet

In één van de vorige blogs heb ik het gehad over het kopen van een gitaar in een gitaarwinkel, wat naar mijn mening doorgaans de beste manier is om je gitaar te kopen. In een winkel heb je eenmaal het voordeel van advisering en kun je meerdere gitaren uitproberen.

Toch zie je de laatste tijd veel mensen die een gitaar kopen via het internet. Websites als marktplaats en bax-shop staan vol met instrumenten, nieuw en gebruikt. Maar waar moet je nou op letten bij het aanschaffen van een gitaar via het internet.

Te beginnen bij het kopen van een nieuwe gitaar:

  • Kijk naar het merk van de gitaar. Over het algemeen genomen is een gitaar met Fender erop een goede aanwinst. Bekende en ook vaak goedverkopende merken zijn: Fender, Gibson, Musicman, Ibanez, Cort, Epihone, DooDad, Tokai, Schecter, Squier, SUB, Washburn.
  • Kijk naar de set-up van de elementen. Dit is belangrijk voor je sound. Wil je alleen rock spelen? Kies dan een gitaar met bijvoorbeeld 2 humbuckers. Speel je all-round dan is het handiger om een gitaar te nemen met 2 single coils en een humbucker.
  • Prijsvergelijking: Komt de prijs over met de prijs van de gitaar op andere sites? Wat je ook kunt doen is de prijs vergelijken met die van een gitaarwinkel. Het zal hooguit een paar tientjes moeten schelen.
  • Reviews: Lees veel reviews over de gitaar die je op het oog hebt. Bevalt deze gitaar wel bij andere gitaristen die de gitaar inmiddels hebben aangeschaft? Krijgt de gitaar een hoog cijfer bij vergelijkingsinstanties (consumentenbond bijvoorbeeld)?
  • Testen: De laatste en eigenlijk meest belangrijke tip is het testen van de gitaar. Heb je de mogelijkheid om de gitaar uit te proberen (via bax-shop zal dat dus niet gaan!) doe dit dan. Zo weet je zeker dat je de gitaar fijn  speelt en goed klinkt.

Bij aanschaf van een tweedehands gitaar gelden de bovenstaande tips ook, echter omdat het geen nieuwe gitaar is moet je weer op andere items letten:

  • Beschadigingen: Kijk altijd goed op de foto’s of er beschadigingen zijn. De prijs van een gitaar daalt normaal gesproken als er beschadigingen op de gitaar bevinden. Vraag hier ook specifiek naar. Mochten er te weinig foto’s zijn, vraag dan aan de verkopende partij of deze wat meer foto’s wilt sturen.
  • Onderhoud: Is de gitaar in de loop van de tijd goed onderhouden? Heeft de gitaar regelmatig nieuwe snaren gehad en een onderhoudsbeurt gekregen? Onderhoud op een gitaar is erg belangrijk. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat de hals krom komt te staan.
  • Betrouwbaarheid: Zoals met alle tweedehands spullen moet je ook bij gitaren kijken naar de betrouwbaarheid van de verkoper. Is deze persoon lang actief op bijv. marktplaats?
  • Testen: tweedehands gitaren moet je ALTIJD testen! Je moet kijken of de gitaar fijn speelt, geen beschadigingen heeft die de andere partij is ‘vergeten’ te zeggen en of het de gitaar is die je zoekt!

 

Met deze tips in de hand kun je een goede keuze maken voor de aanschaf van een gitaar.
Mocht je toch vragen hebben…. Dan mag je gerust mailen naar info@ferencehulshof.nl met het onderwerp gitaar kopen.
Ik hoor graag op- en aanmerkingen om mijn blogs te verbeteren!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.