Drop-D Stemming

Een leerling van mij wilde graag het nummer Everlong van de Foo Fighters spelen. Uiteraard een te gek nummer om te spelen, alleen staat het stuk in een Drop-D stemming. Mijn leerling had hier nog nooit van gehoord dus wijdt ik mijn eerste blog over deze stemming.

Een Drop-D stemming houdt in dat je de lage E-snaar (snaar 6) verlaagd naar een D. De rest van de snaren blijft normaal gestemd. Je krijgt dan de volgende stemming: DADGBE.
Dit zorgt ervoor dat de snaren 4 (D), 5 (A) en 6 (D) een powerchord vormen. Een powerchord is een akkoord waarbij alleen de grondtoon en kwint worden gespeeld. Een powerchord wordt genoteerd met een 5 achter de toon, bijvoorbeeld: F5, G5, Bb5 enz. Je ziet dit akkoord heel veel bij punk en rockmuziek.

Wat je dus nu kunt doen met deze Drop-D stemming is je wijsvinger plat leggen over deze 3 snaren en zo de akkoorden spelen. Wanneer je je vinger plat legt over de 3e positie speel je een F-Powerchord (F5).

Voorbeelden van nummers met een Drop-D stemming: (Klik op de link voor youtube video)Naast Drop-D stemming heb je nog meer andere stemmingen. Hier zal ik een andere keer over bloggen.

Ik wil nog een stemming aanstippen aangezien dat bij een nummer is die ik onlangs gespeeld heb en met een aantal leerlingen. En dat is een D stemming met een Drop-C.

Het principe is hetzelfde als de normale stemming met een Drop-D. Alleen nu is de gitaar een hele toon naar beneden gestemd. Dus de Drop-D stemming (DADGBE) wordt nu een D-Stemming met een Drop-C oftewel: CGCFAD. En deze stemming wordt gebruikt in het nummer: That Golden Rule van Biffy Clyro.

1 reactie

  1. Erg leerzaam! Vooral met die voorbeelden word het een stuk duidelijker! 🙂

    Top! Ga zo door!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.